Tuesday 23 August 2016

Upasachi Kadhi /Vratki Kadhi

Upavasachi kadhi is normaly served with vari/samo rice. But it goes with any other dish.



Ingredients: 

  • Fresh and thick buttermilk- 2 cups 
  • Ginger, chopped- 1 inch piece 
  • Green chillies, chopped- 2 to 3 
  • Fresh coconut, scrapped- 2 tbsp 
  • Pure ghee - 1 tbsp 
  • Cumin seeds- 1 tsp
  • Sugar- a pinch or to taste 
  • Salt- to taste 

Method:
  • Grind coconut, chilli and ginger without water if possible.
  • Heat ghee in a kadhai. Add cumin seeds. When the splattering starts, add ground mixture. Saute for few seconds on low heat.
  • Add Buttermilk in a kadhai. Add salt, sugar and start stirring on low-med heat.
  • Do not boil much more, it becomes curdle or splits up.
  • Switch off the gas when you see bubbles on sides of kadhai.
  • Serve hot with vari/sama rice.

Tips:

  • If buttermilk is not available, Combine 1 cup of sour curd and approx 1 cup of water, bit together. 
  • If you like little bit thick kadhi, you can use Singhara/Shingada flour. Combine 1 tbsp  sighara flour and little buttermilk in a bowl and whisk together till become smooth paste. Mix this paste with buttermilk and make a kadhi
  • You can use chopped fresh coriander for this kadhi if you eat coriander for fast.

उपवासाची कढी 
साहित्य:
  • ताज आणि घट्ट ताक - २ कप 
  • आलं, चिरून - १ इंचाचा तुकडा 
  • हिरव्या मिरच्या- २ ते ३
  • ओले खोबरे, खोवुन- २ टेबलस्पून 
  • साजूक तूप-  १ टेबलस्पून 
  • जिरे- १ टीस्पून 
  • साखर- चिमूटभर किंवा आवडीप्रमाणे 
  • मीठ- चवीनुसार 

कृती:
  • मिरच्या, आलं आणि खोबरे शक्यतो पाणी न वापरता किंवा जरासं पाणी घेऊन वाटून घ्या. 
  • कढईत तूप गरम करून जिरे टाका, जिरे तडतडले की मिरची-खोबऱ्याचे वाटण घालून जरासं परता. 
  • त्यात ताक, मीठ व साखर घाला. मंद आचेवर कढईच्या बाजूला बुडबुडे दिसेपर्यन्त गरम करा. 
  • उकळू नका. सतत ढवळत रहा.  
  • वरीचा भात किंवा उपवासाच्या थालीपीठासोबत गरमागरम वाढा. 

टीप:
  • ताक उपलब्ध नसेल तर १कप दह्यात साधारण १ ते दीड कप पाणी घालून चांगलं घुसळून ताक बनवा. 
  • कधी घट्ट हवी असेल तर ताकाला १ चमचा शिंघाडा पीठ लावा. 
  • उपासाला चालत असेल तर कोथिंबीर चिरून कढीत घाला. 
     
    

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!