Wednesday 29 April 2015

Kairicha Moramba/ Sakharamba / Aamka Murabba ~ Indian Style Raw Mango Jam

Murabba is nothing but a preserve of raw mangoes with sugar syrup which is flavoured with cloves and cardamom. Murabba is made by many methods. Here I gave you a very easy and quick recipe. Children love it more.


Ingredients:
  • Raw mangoes (preferably Rajapuri), grated- 2 cups/4 med size/ 1 kg
  • Sugar- approx 4 cups (may be need less than or more than, depends upon sourness of mango)
  • Cardamom powder- 1 tsp
  • Cloves- 6 to 8
  • Salt- a small pinch

Method :

  • Remove skin of raw mangoes and grate them.  Discard the seeds.
  • Combine grated mango, sugar, cloves and salt in the heavy bottom pan. 
  • Mix well and keep it for 1 hour. Thus it discharges juice.
  • Cook carefully this mixture on low-med heat till the sugar syrup is of two string consistency. Stir in between.
  • Switch off gas and add cardamom powder. Give a nice stir and cool completely.
  • Shift this murabba in a sterilized and dry glass jar. 
  • It stay fresh and in good condition for 1 year in refrigerator. You can even keep it even outside fridge for 2 months but depends upon climate.
  • Enjoy this murabba with chapati, paratha or bread. 


मोरांबा / साखरांबा
साहित्य:
  • कैरी - १ किलो /साधारण  ४ मध्यम (२ कप किस)  
  • साखर- ४ कप (यापेक्षा थोडी कमी-जास्त लागू शकते. कैरीच्या आंबटपणावर अवलंबून आहे)   
  • वेलची पूड- १ टीस्पून 
  • लवंग- ६ ते ८
  • मीठ- चिमुटभर 

कृती:
  • प्रथम कैऱ्या सोलून व किसून घ्याव्यात. कोय किंवा बाटा टाकून द्यावा. 
  • एका जाड बुडाच्या स्टेनलेस स्टील किंवा नॉन-स्टिक भांड्यात कीस, साखर, मीठ व लवंगा एकत्र करून ठेवावे. हे मिश्रण १ तास तसेच ठेवून द्यावे. त्यामुळे कैरीला भरपूर रस सुटतो.   
  • हे मिश्रण मंद ते मध्यम आचेवर ठेवून शिजवावे. लक्ष ठेवून मधून मधून ढवळत रहावे. 
  • साखर वितळून त्याचा पाक होऊ लागेल. पाक हळूहळू घट्ट होवू लागेल. २ तारी पाक झाला की गॅस बंद करावा.  मधाप्रमाणे पाक दिसेल.    
  • त्यात वेलची पूड घालावी आणि छान ढवळून घ्यावे.  
  • गार झाल्यावर निर्जंतुक व कोरड्या बरणीत भरून ठेवावा.
  • कोरड्या हवेत हा मोरंबा वर्षभर टिकतो. दमट हवामानात २ महिने बाहेर चांगला राहील पण नंतर फ्रीजमध्ये ठेवावा.   

टिपा :
शक्यतो राजापुरी कैऱ्या वापराव्यात. घट्ट व मांसल असणाऱ्या या कैऱ्या लोणचे व मोरांबा बनवण्यासाठी आदर्श मानल्या जातात.   

3 comments:

Unknown said...

Mam. Can a use sugar replace ghul

Purva Sawant said...

Yes, you can. That recipe is known as "Gulamba"

Unknown said...

Ma'am my grandma wants to know...ki agr burshi lgi to... How to remove dat?

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!